úterý 1. února 2011

Otec nebo návštěva?



Náš 2. syn s tatínkem v porodnici
 SVĚTOVÁ ZDRAVOTNICKÁ ORGANIZACE, Obor bezpečné mateřství   (WHO - Safe Motherhood) v roce 1998 vydalo oficiální doporučení pro péči o těhotnou ženu, ženu u porodu a šestinedělku
.  
Jeden z bodů tohoto doporučení zní:
"Psychická pohoda budoucí matky musí být zajištěna umožněním přítomnosti blízké osoby u porodu a v poporodním období"

Naštěstí dnes již nikdo nepochybuje o tom, že by rodící žena neměla být sama. Když se ptám maminek, které se se mnou domlouvají na doprovodu u porodu jejich druhého nebo dalšího děťátka a které u předchozích porodů byly samy, shodně tvrdí, že větší pocit osamění do té doby nezažily. Cítily se osamoceny a nechány na pospas. Proto máme možnost volby a pocitům osamění můžeme předcházet. Můžeme si sebou do porodnice přivést vlastní doprovod (partnera, kamarádku, dulu, soukromou porodní asistentku apod.) To, že některé porodnice akceptují pouze jednu osobu, což také není v pořádku, zajisté vím, ale tomu se dnes věnovat nechci, snad v nějakém dalším příspěvku. 

Teď bych se ráda věnovala druhé části doporučení WHO, čili umožnění přítomnosti osoby blízké v poporodním období. 

Také vám připadá divné, jak se z otce dítěte rázem stane pouhá návštěva?
Sleduji tatínky u porodů jejich dětí. Jejich dojetí je patrné, změna životní role je i pro ně zásadní a zlomová. Ani oni už nebudou nikdy stejní, protože ta velká událost zasáhne srdce všech přítomných a rodičů obzvlášť - oběma.  Otec, který podporoval svou ženu celou dobu u porodu, pomáhal jí ulevovat od bolestí, masíroval záda a byl oporou při tlačení, ronil nejednu slzu štěstí při pohledu na své novorozeně, stříhal pupeční šňůru, držel dítě v náručí, dokud jeho maminka nemohla vstát z postele a otec, který jej doprovázel na vyšetření, jelikož maminka sama tomu nemohla být přítomna, najednou uslyší: "tatínku, rozlučte se s maminkou a dítětem. Návštěvy jsou od 15:00 do 17:00 hod." Najednou je v realitě dne nebo noci vyhnán ven z porodnice a stává se pouhou návštěvou.

Pokud návštěvní hodiny nekolidují s jeho pracovní dobou, objeví se v dalších dnech v povolených hodinách v porodnici, donese občerstvení, zprávy z domova a pořídí nové fotky. Někdy dítě celou tuto dobu prospí, nemůže si jej tudíž ani vzít do náruče. Pokud přijde dřív anebo zůstane déle, je napomínán a vykázán. Na pokoj ho nepustí, k tomu jsou určeny návštěvní místnosti (naštěstí ne všude), kde, pochopitelně, není dost soukromí pro sdílení rodinných chvil něhy. A když si po několika dnech přiveze své milované domů, může mít pocit, že nedokáže poskytnout dítěti to, co maminka. Naprosto právem. Vidí, jak rychle žena zvládne výměnu plíny a jemu to trvá tak dlouho a tak nemotorně (že to stejně vypadalo i při její prvním pokusu o přebalení, pochopitelně, netuší, nebyl u toho), když dítě brečí, chvíli ho zkusí utišit až jej nakonec, někdy řvoucí, přinese ženě se slovy: "zkus to ty, tobě to jde lépe". Tatínci zkrátka vyběhli na trať později. Není to smutné? 

Kde je ta podpora po porodu? Žena potřebuje právě po porodu nejvíce sdílení, ujištění a podpory blízké osoby, je to jejich společné dítě. I žena si ze začátku neví rady, je plná otázek a nejistoty v péči o dítě. Proč by tedy tímto nelehkým začátkem nemohli projít společně?

Proto volám: "zrušme návštěvní hodiny pro otce dětí v porodnicích". Tetičky, strýcové, babičky a kmotřičky, ať přijdou ve vyhrazených hodinách, ale otec patří k matce a dítěti a to kdykoliv tuto potřebu mají.
Jak je možné, že tatínci tak automaticky přijímají pasivní roli pozorovatele a obyčejné návštěvy? Copak právo v porodnici neplatí? Nikdo nemá právo oddělovat otce od jeho dítěte bez jeho souhlasu anebo soudního příkazu. "Zrušme návštěvní hodiny v porodnici pro tatínky!" Ženě bude lépe, dítě bude spokojené a otec bude cítit, že patří k nim. Nebude víc návštěvou ale tím, kým opravdu je a to OTCEM bez rozdílu místa pobytu.

4 komentáře:

  1. Tenhle článek mě zaujal - málem až k slzám, když jsem si představila celou situaci se mnou, mým partnerem a miminkem, které se během snad dvou či tří týdnů narodí. Jednoznačně souhlasím. Mj. např. ve Španělsku jsou otcové po celou dobu pobytu v porodnici automaticky přítomni, na pokojích s maminkami a jejich dětmi.

    OdpovědětVymazat
  2. vyborny clanek. nejen proto, ze jsem ja a i muj partner meli stejne pocity, jako se v clanku popisuji. jak se asi ma citit otec, ktereho, jakmile se zenou spolecne odrodi, nemilosrdne vykazou ven "vyspat se" ? ano, v porodnici vam reknou, ze si prece muzete !zaplatit! pritomnost partnera a vasich blizkych v podobe nadstandartniho pokoje, ale za prve neni vzdy k dispozici a nemuzete si ho objednat a za druhe, proc za takovou samozrejmost platit? respektive u nas to samozrejmost neni, ale mela by byt a ja taky volam:"zrušme návštěvní hodiny pro otce dětí v porodnicích"

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Majko, Tvůj blog i články se mi moc líbí. Přestože ne s každým můžu souhlasit, rozhodně stojí za zamyšlení a ráda si je přečtu.
    Každopádně bych ale s voláním po zrušení návštěvních hodin pro tatínky v porodnicích byla trochu opatrnější. To, co píšeš je bezesporu ideální stav, který lze aplikovat pokud bude mít rodina pokoj pro sebe. Nicméně v době, kdy pokoje obývají dvě a více maminek si toto nedokážu představit. Já sama rodila před 10 měsíci. Pokud by manžel druhé z maminek měl být přítomen na pokoji nepřetržitě (popř. např. celý den) zřejmě bych požádala o přeložení na jiný pokoj. Maminka i dítě určitě bude klidnější se SVÝM tatínkem. Ale rozhodně ne s tatínky dalších miminek. Jak sama píšeš, i já byla zpočátku nejistá, měla problémy s kojením, nemohla pořádně chodit a vstávat z postele po porodu. A na to všechno jsem potřebovala alespoň trochu soukromí a klidu.
    Takže bohužel si dovolím oponovat - při uplatňování svých práv je třeba mít na paměti také práva ostatních. Přestože mě to samotnou netěší, tak v porodnici postavím právo maminky a miminka na soukromí a klid nad právo tatínka být nepřetržitě s miminkem.
    Jana

    OdpovědětVymazat
  4. Jani, děkuju za Tvůj názor. Pochopitelně toto chápu. Ale říkám si, že kdyby třeba ženy v přechozím odbdobí dostatečně nevolaly po svých potřebách rodit osamotě, nikdy by se nebyla vybudovala nová porodnická oddělení, kde nakonec našli způsob, jak zařídit, aby byly ženy se svým doprovodem po celou dobu nerušené v soukromí. Tato má iniciativa volá nejen po zrušení návštěvních hodin, ale v důsledku také o to, aby se našel způsob, jak to udělat, aby ženy opravdu mohly být se svým partnerem a děťátkem nerušené po celou dobu pobytu na oddělení šestinedělí. V Bohunicích je v plánu výstavba nového pavilonu pouze pro porody. Proč tedy v dostatečném přestihu neukázat, co by ženám vyhovovalo? Ve Španělsku, jak píše Petuli jsou také porodnice, kde je to možné. Pochopitelně chápu, že to může ostatním maminkám na pokoji vadit, ale já bych třeba klidně raději šla do té návštěvní místnosti, kdyby to mohlo být i v 8 večer. Prostě kdykoliv v průběhu dne a noci, když to bude maminka potřebovat, tatínek chtít a kdy bude třeba děťátko vzhůru, aby si jej mohl tatínek taky užít. Nemusejí se dělat pokoje po jednom, což by bylo ideální, ale třeba velké návštěvní místnosti s možností oddělení alespoň nějako přepážkou a přebalovacím pultem a umyvadlem, zkrátka, aby tam mohli být spolu, pokud by chtěli a nerušili ostatní. A co se týče práva, opravdu je právo otce být se svým dítětem nad právem maminky být v nemocnici nerušená. V tom je právě nedokonalost našeho systému, který je neslučitelný s realitou v porodnicích.

    OdpovědětVymazat